Какво е перфокарта?

29 юни 2008 в 5:40 | Публикувано в Из миналото на ИТ | Вашият коментар
Етикети: ,

Какво е перфокарта ли? Дали някой се интерисува? Ще разкажа, все пак, може и да има любопитни.
Перфокартата е твърд хартиен носител на 80 байта информация, предназначена за въвеждане в компютър!? Да, с перфокарти някога се въвеждаха данни в паметта на компютъра – програмен код (първичен и обектов, съответно за компилатора и редактора на операционната система) или данни за обработка (понякога и параметрични). Разбира се, това не беше единственият начин, но един от най-първичните, бих казала.

Така изглежда една перфокарта
В края на 70-те и 80-те години на XX век компютрите бяха съвсем различни от днешните. Ние ги наричахме Изчислителни машини, но американците (и англичаните, пък и другите вероятно) си им казваха Компютри. Само че те не бяха персонални, а изискваха персонал и още много други условия (като машинна зала и климатична инсталация, например), за да работят добре. И работеха (според… зависи). И при нас работеха, ама при американците наистина вършеха чудесна работа. Нерядко пъти и при нас.

Наричахме ги още и ЕИМ (електронни изчислителни машини), а американците – Main Frame Computers. В наше време май понятието Main Frame има вече друго значение.
Успоредно с тях или малко по-късно се появиха и т. нар. минимашини, а не след дълго и микрокомпютрите, които всъщност са далечните предци на съвременните
компютри (PC, MAC). За минимашините и микрокомпютрите, аз лично, почти нищо не знам, но за ЕИМ – знам доста и по-специално за „нашата“…

Преди перфокартите имаше и перфоленти, които се ползваха със същото предназначение. След като престанахме да ги ползваме, от тях си правехме кошнички за новогодишната елха (в ония години Коледа не се празнуваше…)

Една нестандартна употреба на перфокартите вижте в
Дружески шарж
🙂

Реклама

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: