Няма кой друг!

21 юли 2008 в 19:08 | Публикувано в Алармирам | Вашият коментар

В Евродокладът за България, Григор Гачев отговаря на коментара „Всички ли са виновни? И тия, дето гласуват винаги? И тия, дето протестират, пък макар и в парка? И тия, дето не крадат? И тия, дето не хвърлят боклуци на улицата? Всички сме говеда… Жалко.“ по следния начин:

Да. И тези, които гласуваме винаги, протестираме, па макар и в парка, не крадем и събираме боклуци, вместо да ги хвърляме. Защото не сме научили и останалите да бъдат такива – или поне достатъчно от тях, за да натежат.

Няма друг, който да ни е длъжен да учи говедата да бъдат хора. Или ще ги научим ние, или те ще научат нас да бъдем говеда. Или децата ни. Нека си изберем едно от двете. И ако то изисква някакви действия, да действаме. Друг, който да дойде да ни го направи, няма и няма да има. Това е разликата между човека и добитъка – човекът сам прави каквото му е нужно.

Мисля, че е изключително ВАЖНО това да се разбере!

Преди 10-12 години един човек, завърнал се от чужбина (с чуждо гражданство) мълчаливо ни слушаше как разпалено си дърдорехме за това колко лоши неща се случваха у нас по времето на социализма. И очевидно споделяйки позицията на гражданите от оная страна, откъдето идваше, запита: „А вие къде бяхте (през това време)?“. Тогава за първи път осъзнах, че всъщност носим вина и че си плащаме за нея (не само с пари, разбира се), и че е справедливо това (в известен смисъл)… И няма тук повод за гордост. Срамота е!

И сега сме тук, и сега се случват лоши работи…

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: