Домашно е, нали?

10 август 2008 в 8:30 | Публикувано в И пак разни..., Наброски | Вашият коментар
Етикети:

„Домашно е, нали?“ е известен слоган от една TV реклама, която често се излъчва в националните и частни телевизионни канали.  Сетих се за тази реклама веднага след като си приготвих набързо, по домашному, един комплект визитки, които да раздавам на приятелите и клиентите си във връзка с моето upgrade-ване, т. е. смяната на адреса и стационарния ми телефон.

Тук искам да Ви представя рецептата за едни домашно приготвени визитки, които може да раздавате още топли-топли, току-що извадени от фурната на лазерния принтер (не се учудвайте – лазерният принтер си има печка!).

Необходими консумативи, продукти и технологии: визитен картон (250-300 г/кв.м), пакет форматирани хартиени стикери (например: SINEL   Ref. 20216    63,5 × 38,1 mm, Labels), CorelDRAW (или друг програмен продукт за layout-приложения: Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Page Maker, Quark Express и пр.), лазерен принтер (най-добре HP, postscript), тример или гилотина.

Начин на приготовление: Отваряте Вашия Layout-приложен програмен продукт и проектирате своята визитка – въвеждате текста, добавяте logo (ако има такова), подреждате в съответствие с правилата (ако ги знаете) или по интуиция (както сте виждали в други визитки, които харесвате), подбирате подходящите, според Вас, шрифтове (по размер и стил), подравнявате, проверявате дали проектираното изделие се побира в размера на единичен етикет от етикетната хартия, която ще ползвате, групирате елементите на единичната визитка и разпределяте на формата на хартията (в случая ф.А4 – 21 броя визитки на 1 лист). Ако не сте съвсем сигурни, че сте се справили от раз с разпределението, може да пуснете на печат 1 лист на обикновена копирна хартия, за да се уверите, че върху форматираната стикерна (етикетна) хартия надписите ще паснат (ако сте правили това и друг път, не е необходимо да пускате проба). Ако установите, че има изместване – коригирате докато визитките паснат върху етикетчетата (може да се наложи да принтирате пробно няколко пъти).

Принтиране: зареждате форматиран етикетен лист на ръчно подаване в принтера (а не в чекмеджето му) и отваряте му задния капак, за да излезе принтираният лист директно (без завъртане) през задния изход на принтера без да се огъва хартията – ако не го направите, не е фатално, разбира се, но е по-добре да познавате добре възможностите на своя лазерен принтер (отнася се и за всички други видове принтери – от всички марки и модели, както и – технологии на печат).

След това, с помощта на тример (аз ползвам тример) или гилотина, нарязвате лист визитен картон на малки картончета, приблизително 75х50 mm (не е фатално, ако големината на всички визитки не е съвсем еднаква, защото те се раздават индивидуално; ако изпълнявате по този начин поръчка на клиент – така не бива да разсъждавате – за клиента всички визитки трябва да са с еднакъв размер!).

Последната операция е най-проста: отлепяте стикер от принтирания етикетен лист и залепвате върху картонче – получавате визитка. И така – може да си изработите, колкото броя желаете или колкото са Ви необходими.

Времетраенето на цялата процедура е около 15-20 минути с проектирането, ако имате вече някакъв опит, в противен случай може да отнеме малко повече време, но веднъж отработено, това може да Ви служи многократно – да си приготвяте бързо и лесно всякакви визитки, за най-различни случаи, както и например талончета за търговска отстъпка или карти за намаление на цените, за промоции и др. цели.

Ето как изглежда визитката, формат 75х50 mm:

домашно приготвена визитка

домашно приготвена визитка

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: