А Мартина Йовчева?

25 септември 2008 в 0:32 | Публикувано в Алармирам, Реагирам, Споделям | 10 коментара

В Деня на БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ (така го назова Слави Трифонов в забележителното си Шоу от 22 септември 2008) тази година бе зверски пребит един български журналист сякаш, за да превърне празника в злокобен символ на зависимостта на българите от силите на злото.

Два дни по-рано – един тъжен инцидент с млада българска журналистка (която почти никой на познава) – Мартина Йовчева, до неотдавна – пресаташе на България в Европейския парламент.

Самоубийство? Изглежда ми невероятно. Дори и самоубийство да е, въпросът ЗАЩО си остава и е не по-малко актуален, и също така важен за свободата на словото в България!

Новината – сравнително бегло отбелязана в медиите и почти без коментар. Единствено в BGHelp намерих следното: „Това е адски подозрително и тъжно! Не трябва ли да се разследва този случай от някоя международна организация? Или много хора имат интерес да не се вдига шум??“ и един блог с Тъжна новина, където е показана статията от в. Телеграф.

За извършителя на престъплението срещу Огнян Стефанов цитирам един почти комичен пасаж и link-овете на „Опасните новини“ от И пак ДАНС, Интернет и… този път Огнян Стефанов:

…В света на философиите, параноидните умозрения и вестникарските форуми сигурно престъплението ще е поръчано от Бойко Борисов, по нареждане на Иван Костов, на когото е дърпал конците Махмуд Ахмадинеджад, който пък е ултра-таен агент на Световната еврейска конспирация. А целта му ще е да компрометира ДАНС, правителството, Европейския съюз и китайските производители на маратонки… В реалния свят поръчителят на престъплението с гаранция е безскрупулен тип с чувство за безнаказаност, на когото сайтът “Опасните новини” е бръкнал в здравето. (Не ми е известно напоследък Стефанов да се е занимавал с каквото и да било друго, по-опасно от това да си върже обувките.)

Нека пак погледнем по-интересните новини от сайта, грижливо запазени на сървър извън България:

25.07. Първанов хвана трипер от 15-годишна ученичка

25.07. Алексей Петров профилактира Тошо Тошев, В.Гочева, Силва Зурлева и др.медийни босове.Те бесни на ДАНС

28.07. Хора от ДАНС и Митниците реанимират наркоканалите на Държавна сигурност

29.07.„Труд” и „24 часа” се сливат, почват яки съкращения. Т. Тошев и В. Гочева в битка за властта

31.07. Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА

01.08. 75 млн евро прибра Николайчо Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили

05.08. Алексей Петров превзе ДАНС, заплашва с гей компромати Сергей Станишев и Петко Сертов

08.08. Такситата 1280 станали шпионска мрежа за рекет, службите знаят и си траят

11.08. Паравоенна структура в басейна „Спартак” събира компромати за президента, политици и журналисти

14.08. Вадят компромати срещу Петър Манджуков, за да ударят Георги Първанов

19.08. Разкриха педофил в тайните служби, оказва се и масон

25.08. Ген. Ив. Драшков лобира за „Лев инс”. Британци и янки искат детектор на лъжата за висши ченгета

25.08. МВР крие атентат срещу заместника на Доган Йордан Цонев

03.09. Първанов измамил Г. Гергов за БТ-Пловдив. Каролев изпълнява „мокра поръчка” за 300 000 евро

Мислех просто да поставя връзки към OPASNINOVINI RELOADED! и Frog News Новини  (в LINKs, тук на блога), тъй като са актуални и там има доста интересни материали, но не мога да не се съглася с  Grigor Gatchev :

Тук е и ролята на нас, блогерите. Ние сме много, и всеки има своята медия. Заедно можем да покажем на хората, че не е страшно да говориш. Че когато достатъчно хора говорят, няма пребити, защото е безсмислено да пребиеш един сред хилядите. Просто е нужно да сме заедно. Моля ви – напишете и вие за случилото се.

За Мартина Йовчева почти нищо не намерих, освен някои документи от ЕС – нейният труд (черно на бяло!) с нейни координати в Европейския парламент (http://paparizov.eu/EP/vino.doc, http://www.mlsp.government.bg/equal/news3.asp?law_id=336, http://www.ndt1.com/article.php/20070204143008325, http://www.chambersz.com/index.php/content/view/6218/112/http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=8053&category=5, http://www.defacto-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=177&Itemid=40, http://www.bta.bg/cgi-bin/site.1/freenews/bulgariaes_news.pl?sepfilename=337800951&predmes=01&predgod=2007#top) едно Интервю на Жюстин Томс с Мартина Йовчева и в една статия на „24 часа“ от 10.6.2007 – 25-годишни са ни лоби в Европарламента.

Тази трагична новина ми изглежда още по-зловеща на фона на мълчанието и недомлъвките…

Потресаващо ми звучи заглавие като „Почина Мартина Йовчева“, сякаш от света си е отишъл някой обречен пътник за оня свят, а не младо и сияещо от жизненост момиче с изключителна, представителна мисия за страната ни в Европейския парламент.

Сякаш по някакви свои лични причини, просто така, никому неизвестната млада и талантлива журналистка е решила да си отиде от този свят?! Толкова е тъжно!

Тази нелепа смърт е като зашлевена плесница…

И нима това няма нищо общо със свободата на словото?

Къде сте, блогъри? Спите ли? Или единствено надпреварата има значение…

10 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Мерси, че обърна внимание на и тази новина свързана със смъртта на Мартина Йовчева. Аз също забелязах, че някак си незабелязано мина в медийното пространство. Вчера търсих в българския нет повече за случилото се, но уви само се споменава, че младата жена е починала внезапно. Добре, че случайно попаднах на тази малко по-обширна новина в пресата. Поста ти е много съдържателен и добър. И аз си задавам същия въпрос, които си задаваш ти накрая.

 2. Аз съм потресена от тази новина и не вярвам, че се с самоубила, а дори и да е така – защо, защо, защо? Толкова хубаво момиче и талантливо, и с обществен принос в Европарламента… Вече никой не може да се свърже с нея, нито тя с някого на адресите „За контакт“… Плаче ми душата! И никой, никой не реагира – нима тя е толкова маловажна и безинтересна?!
  Нотки на съмнения се прокрадват в душата ми във връзка със случая на Огнян (безспорно е пребит!), но при Мартина – е друго…

 3. Не само нотки на съмнение, а абсолютно объркване е настъпило в главата ми. Объркването и неоткриването на локига идват от няколко неща:
  1. Също като Вас съм озадачена,защо не се обърна достатъчно внимание на тази „новина“? Нима никоя от водещите медии не се интересува от смъртта й, какво я е придизвикало, нима не отдават значение на приноса за България на г-ца Йовчева?!?!? Или е вечният страх?
  2. Дори и след завръщането си в България, не вярвам след такъв доказан професионализъм да й е било трудно да си намери работа където и да е (не говоря само за Б-я, с такова CV, тя е можела да кандидатства в доста държави)! Така че, според мен тази причина би трябвало да се отхвърли като евентуален вариант за нейната смърт!
  3. Защо не видях или чух някакво, ако щете кратичко изявление от г-жа Миглена Кунева, нима тя все още не знае за тази трагедия?!?
  4. И в крайна сметка, дори и да е самоубийство (някак си не го вярвам) или злополука, няма ли да има сериозно разследване и отчитане на това разследване в медиите? Или пак липса на мотивация от страна на закона???

  Моите съболезнования за близките на Мартина Йовчева!

 4. Не зная как да изразя съболезнованията си на родителите и близките на Мартина, но и аз скърбя с цялото си сърце за нея, макар че не я познавам. Един прекършен млад живот, защо? – това момиче, може би щеше да има истинска, пълноценна реализация… Щеше да радва близките си, приятелите си и да бъде полезна в обществото.
  Толкова ми е тъжно, страшно и безнадеждно, че така почти тихомълком бе отмината тази потресаваща новина. Да, и мълчанието на Миглена Кунева, на Снежана Грънчарова…

 5. А защо е толкова невероятно млад и професионално реализиран човек наистина да си има лични причини да напусне този свят? Някой от вас познавал ли я е лично, за да твърди, че не е имала никакви проблеми и причини да го направи? Кое е толкова подозрително в тази смърт – това, че не е разнищена в медиите ли? Не ви ли хрумна, че не е нужно да се ровичка в личната трагедия на семейството?

 6. Да, може би, Вие имате право. Ровичкането наистина е лошо нещо…

 7. @ghibli:
  >“А защо е толкова невероятно млад и професионално реализиран човек наистина да си има лични причини да напусне този свят?“

  Може, ама прекалено много са случаите, в които се „помага“ на едни или други хора да освободят света от присъствието си, така че сме станали много недоверчиви, когато се каже „самоубийство“. Още повече, щом става въпрос за журналист – винаги е възможно да е видял неща, които за разни хора не е желателно да стават публично достояние.

  Не става въпрос за ровичкане, а за стремеж да се намери истината. Ако има нещо съмнително в случая и за семеството ще е добре да се изясни.

  ….

  Аз бях пропуснал тази новина. Ето че блогсферата се оказа достоен конкурент на официалние медии.
  То и други са го усетили, за това са и тези кампании за ограничаване на свободата в Интернет.

 8. @bozho, благодаря! Коментарът на ghibli ме накара да се почувствам като мръсен папарак, в едно с неочаквано голямата за мен популярност на post-а ми…

 9. „Коментарът на ghibli ме накара да се почувствам като мръсен папарак“

  Съжалявам за това :/
  Написах го под въздействие на силна емоция, то си и личи.

 10. @ghibli, няма проблем, накарахте ме да се замисля; аз също много се влияя от емоциите си и по тази причина често прибързвам и нерядко пъти греша…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: