Първият велик събор на българите по света

2 ноември 2008 в 8:08 | Публикувано в Алармирам, Констатирам, Реагирам, Споделям | 4 Коментари

В момента, във Варна, в Двореца на спорта и културата се провежда Първият велик събор на българите по света. От Радио Отзвук, Флорида получих следния e-mail:

Zdraveite Gza Bogdeva,
Kak sa neshtata tam?
Imam edna molba kum vas, eto edna statia na Otzvuk – http://www.otzvuk.com/Subor.htm
Ako e vuzmozno mozete li da se porovite ot tam koi organizira tova I kolko hora sa otihli I otkude sa te?
Bi bilo dobre da napravime edno produlzenie na tazi statia, sled tova meropriatie.
Doskoro

Tonchev
Radio Otzvuk

А текстът на статията е следният:

Що за събор на българите по света е това?

През последните 2-3 дни по българските форуми по Интернет циркулира едно на пръв поглед чудесно съобщение, изпратено от Г-жа Тася Тасова.
Това съобщение поканва всички българи по света на откриването на Първият велик събор на българите във Варна.  Нека да прочетем още веднъж  извадката цитат на авторката за целта на този събор:

Свикването на Първия велик събор на българите по света е първият опит на граждански (неправителствени) организации да се вслушват във волята, желанията и стремежите на нашите сънарод?ниците, живеeщи в България и чужбина.
Всички балкански народи от години редовно свикват подобни събори, за да помогнат за обединението на нацията и за да лобират за интересите на своите държави.
Ние, българите, макар и последни, късно подхващаме тази идея, за да направим нещо полезно не само за българските емигранти, но за своите майки, бащи и деца, живеещи в и извън  нашето Отечество.
Първият велик събор на българите по света ще бъде национална манифестация на българския дух за всичките 14 милиона българи, пръснати по 5 континента.

Ние би трябвало да си помислим, че това е едно чудесно начинание, което всъщност се случи и с мен.  Помислих си, че най-после след толкова много години ние българите сме дораснали за едно обединение в името на спасението на нашето чудесно културно и исторически наследство, което за съжаление избледнява и се загубва все повече в поредното увлечение на българина към чужди цивилизации.

Тогава какъв е проблема ще запитате?  Проблема е една „дреболия”, а именно кога са пуснати тези съобщение в САЩ и Австралия и кога е събора.
Отговора е, че съобщенията се пуснаха между Октомври 20-23 и кога мислите че е откриването?.  То е насрочено за Октомври 31 във Варна.
Една малка формалност, която ни дава и много поводи за размисъл.  Тази малка формалност е  факта, че за един българин живеещ в САЩ, Канада или Австралия е невъзможно да присъства на тази „мила” покана по очевидни причини.  Дори и да речем че този български патриот е замогнат и няма финансови причини да замине след седмица на скъпо пътуване до България, пак пътуването би се осуетило,  по простата причина, че е невъзможно да се закупи самолетен билет за след една седмица.
Какво да кажем за по-голямата част от нас българите, които не сме замогнати?  Ние даже и не можем и да си помислим да се обадим на самолетната компания, която да ни каже че е късно да се закупи билет за след една седмица.  Тогава колко хора от САЩ, Канада или Австралия биха отишли на откриването на този „Велик български събор” ?  Не е нужно да сме учени по математика за да разберем веднага, че на практика почти никои не може да отиде – или числото е почти 0 в математически вид.

С това изчерпахме финансовата страна на този проблем, които е и  най-малкия в този случай.
Следващия логичен въпрос  би бил – За какво тогава е всичкия този шум за този събор?  Защо те ни канят ако е невъзможно по голямата част от българите по света да отидат – а именно тези живеещи в Канада, САЩ и Австралия, а може би и българите живеещи по други континенти?
Отговорите могат да бъдат много и най вероятните биха били:

· Това е една поредно формално организиране, в познат от недалечно комунистическо време стил.

· Те нямат за цел да организират никакъв велик събора на българите по света, а имат нещо друго за цел – а тази цел би била някаква финансова подкрепа от страна на българското правителство, което наскоро прие програма за финансиране на български културни институции по света.

· Други видове облагания в облика на  финансови субсидии и недвижими имоти.

В този дух бихме могли да продължим още много, но е безсмислено.  Най- важното е какво бихме могли да заключим от това?
Заключението ми би могло да бъде обобщено в едно изречение:
Срам на организаторите на този събор за поредната гавра с България и българите.

Това е продължение на гаврата подета от БТА преди няколко години, с която те решиха да организират събор на българските медии по света, който се превърна в добре познато начинание от горепосоченото недалечно минало.  Българските организатори организираха тези  „събори” които се превръщаха в туристически екскурзии и събори без решения и програми.  На тези събори се канеха едни и същи представители на незнайни малки вестничета, предимно от Европа.
Задавам си и друг въпрос – как тези хора нямат срам да използват името на една малка и измъчена страна, която е и тяхна родина?  Как ние българите по света бихме се доверили в бъдеще на едно истинско и сериозно организиране на подобно събитие?
Позната ни е приказката за вълка, нали?
Колко са истинските добри българи по света които биха били възмутени от поредната гавра с България, в която участва разбира се и българското правителство – защото Първанов е един от първите говорители на този събор според тяхната програма.?

Както и да е – благодаря за поканата Ви  Г-жа Тася Тасова, както и на  останалите организаторите на така наречения „Велик български събор”
П.П. Прилагам по долу и оригиналната покана и програмата за „събора”

Тони Тончев
Радио Отзвук
29 Октомври 2008 г.

Свикването на Първия велик събор на българите по света е първият опит на граждански (неправителствени) организации да се вслушват във волята, желанията и стремежите на нашите сънарод?ниците, живеeщи в България и чужбина.
Всички балкански народи от години редовно свикват подобни събори, за да помогнат за обединението на нацията и за да лобират за интересите на своите държави.
Ние, българите, макар и последни, късно подхващаме тази идея, за да направим нещо полезно не само за българските емигранти, но за своите майки, бащи и деца, живеещи в и извън  нашето Отечество.
Първият велик събор на българите по света ще бъде национална манифестация на българския дух за всичките 14 милиона българи, пръснати по 5 континента.
Съборът цели да осъществи лелеяната патриотична мечта да бъдем единни и задружни, работещи за благото на Родината, за днешния и утрешния ден на България.
Научен център за българска национална стратегия, кметът на община Варна и организационният комитет на Събора, най-учтиво Ви канят  като представител на българската общност в Австралия за  делегат на Първия велик събор на българите по света, който ще се проведе в град Варна на 1, 2 и 3 ноември 2008 г. в Двореца на културата и спорта.  Прилагаме Ви и програмата на Събора. За допълнителна информация пишете ни на E-mail: assobulg@abv.bg, или се обадете на служебните ни телефони във Варна: +359 52 300515;+359 52 300115. Адресът на сайта е: www.assobulg.com
От Организационния комитет на Събора
Tasia Tassova

link към статията: http://www.otzvuk.com/Subor.htm

link към радиото: http://www.otzvuk.com/default_radio.html

Вчера се разходих до Двореца на спорта и културата и в зала 20 разгледах фотоизложбата на Александър Иванов – забележителни фотографии от различни прекрасни места в България и други, които разказват за съвременната действителност у нас. Имаше и изложба на български книги.

Снощи (1.11.2008) в късните новини на bTV събитието бе накратко отразено, но не открих видеорепортаж, както за останалите новини (вероятно от Варна е нямало кой да го подготви).

Advertisements

4 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Здравейте. Едно уточнение
  Аз никога не съм била в този управителен съвет.
  Това е абсолютно невярно.
  Тася Тасова.

 2. Тася, цитирала съм, копирала съм – твърдението е на някой друг 🙂

 3. S udovolstvie bih uchastvala, ako me pokanqt 😉
  Zasega imeto mi ne e figuriralo v oficialniq web site 😛

 4. http://www.assobulg.com/organizacionenkomitet.html
  Uspeh i pozdravi!! Tasia


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: