[16, 15, 14] Forwarded message

16 януари 2009 в 10:47 | Публикувано в Подкрепям, Разни, Реагирам, Споделям | Вашият коментар

Получих, препратено, следното съобщение  в електронната си пощенска кутия, което предлагам за четене и размисъл:

Ще подкрепите ли това писмо, конкретизиращо искането от Декларацията с 19 точки за пряк контрол и участие на гражданите в управлението? То обединява всички групи, а точно исканията за общи политически права се премълчават от медии и социолози, все едно ги няма. Набляга се на груповите и се твърди, че нямаме алтернатива при „оставка“, която работела за ББ и цялата фалшива опозиция. Алтернативата е парламент, който ще ни даде веднага всички необходими права за контрол на гражданите върху държавата – кандидати на пряката гражданска власт, подписали ангажимент за конкретни действия и форми, издигнати от самите граждани. Кога ще им го кажем? Или всичко е всъщност точно по сценария – протести – оставка – ББ?
Иван Христов,

–––- Forwarded message –––-
From: ICM

Понеже заедно със студентите искаме пряко участие на гражданите във вземането на решения и управлението на държавата, писмо подписано от 100-тина граждани на протеста и внесено днес в НС от сдружение „Гражданско участие и пряка демокрация“, конретизираме това искане. Подрепиха го масово хора от всички групи – студенти, фермери, еколози, пенсионери. Не е вярно, че протестиращите не знаят какво искат. Искат да не бъдат измамени за пореден път.
НЕ НИ ДАДОХА ВЪЗМОЖНОСТ ВСИЧКИ ДА ПОСТАВИМ ИСКАНИЯТА СИ на самия протест, каквото беше намерението на организаторите. И всъщност инсценировката с „бомбата“, а не толкова „ултрасите“ прекрати преждевременно протеста.
Това е позицията ни.
Поздрави,
Иван Христов,
от Гражданско участие
и Mрежа за бързо гражданско реагиране

http://edname4ta.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=191839&df=45&dflid=3&GDirId=ee1907de6f140284c51bb76b12fbf621

До Председателя на Народното събрание
До всички народни представители
в Народното събрание
на Република България
чрез Председателя на НС
Вх.№ ПГ-928-00-4
14.01.2009

И С К А Н Е

Уважаеми народни представители,

Искаме всички възможни и работещи права за пряко участие и контрол на гражданите в държавното управление, не селекция, не участие под контрол на управляващите. И затова – публично обсъждане и референдум по закона за пряко участие на гражданите в държавното управление, по избирателния закон, за достъпа до информация и всичко което касае контрола на обществото върху властта.
В проектозакона „за пряко участие на гражданите в управлението“, който от 7 години виси в Парламента липсват възлови права за такова участие – право на отзоваване, на граждански квоти в администрацията, на достъп до медиите, пряк избор на магистрати и началници РПУ и др. права, които гражданите биха желали да имат. А правото да свикваме референдуми е така ограничено в предмета, сроковете и процедурата за свикване и обсъждане, че всъщност спъва свободното изразяване на волята ни.
Искаме реални работещи права на пряко участие и затова – публично обсъждане и приемане с референдуми на закона за прякото участие на гражданите в управлението, избирателния закон и всички други закони, свързани с правата ни за контрол и участие в държавното управление.

Граждани на България от протеста пред Народното събрание на 14 януари 2009 г.

14 януари 2009

Най-същественото, според мене в това писмо е, че не е вярно, че протестиращите не знаят какво искат и че искат да не бъдат измамени за пореден път.

Това, което ми направи впечатление от сутрешните програми по телевизията (bTV, bnt, nTV), всъщност е, че те се опитват да отразят събитията (водещите също са хора, българи и не са елемент от управляващата власт, все пак, но и са на работа…), но гостите им много внимаваха в изказванията си с определянето на групите протестиращи (студенти, зърно- и млекопроизводители, еколози и пр.) – да не би случайно да ‘изтърват’ по някакъв начин, че всички останали не са доволни, т. е. едва ли не около 4000 души в страната имат някакви изисквания към властта, а всички останали нямат никакви причини да протестират, ЗАЩОТО НЕ Е ЗАКОННО!

Според мене това е много, много нелепо и глупаво, защото въпреки съществуващите в момента закони – добри или лоши, беззаконието си цари във всички обществени сфери и хората правят пръв граждански, плах опит да протестират срещу това и изведнъж – ПРОТЕСТЪТ НА ДРУГИТЕ Е НЕЗАКОНЕН, а е законен само този на дефинираните (определените) групи, които са се регистрирали в общината…

Ясно е, за мене, че едва сега у нас се ражда гражданско общество.  Още не се знае как точно се прави това, как се изразява, но все пак е начало и това е добър признак. След 14-ти дойде 15-ти, който беше спокоен – без екцеси, а днес, 16-ти – ще видим – предполагам също спокоен, но продължаващ да изразява недоволство…
Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: