[18,…, 14] Forwarded 2

18 януари 2009 в 21:49 | Публикувано в Разни | 3 Коментари

***

Предоставям за четене и размисъл следващото препратено до мен e-mail съобщение:

***

Привет Иване, Зорке, Игнате и др. съмишленици на прякото гражданско участие!

Сдружение „Гражданско участие и пряка демокрация“

За да обединим наистина почтените хора в България, трябва да им дадем реални гаранции, че този път няма да са фигуранти в чужда игра.

При слаби политически искания, несподеляни от най-широкия кръг хора, ще има слабо участие и малки непредставителни демонстрации, които ще се изолзват само като предлог за поредната псевдо-промяна с фалшиви спасители.

Препращам ви писмо до медиите за протестите тук и поставени вече искания.

Понеже се обаждат хора и питат за връзка в различни градове, можем ли да ги изпращаме при вас – хора, жалаещи да се борят за реална демокрация чрез самооорганизиране преди партиите и съвместни действия за права на пряко участие?

Дано се получи нещо истинско този път – без подставени лица и с наистина открито обсъждане между всички, а не избран кръг „правилни“ участници!

Иван,

от мрежата

групи за бързо гражданско реагиране

–––- Forwarded message –––

….

Уважаеми съграждани журналисти,

От вашия вестник научихме за активното участие на гербови активисти в провокацията на 14-ти. Видя се, че и със „сигналът за бомба“ и с провокацииите, а има и други „номера“  – се опитват да тласнат протестите в глуха линия и евентуално по сценария – протести – оставка – ББ /с другите другарски ментета/. Не е вярно, че протестиращите не знаят какво искат и нямат алтернатива. Алтернативата е парламент, който ще даде на всички граждани права за реален контрол и участие в управлението.

Това искане фигурира като общо политическо искане в Декларацията преди конкретните 19 точки . Но то се премълчават от ТЕХНИТЕ медии – изнасят се само групови, отделни /еко, социални/ и негативни искания „Оставка“, „Вън“ и пр.

На 14-ти в НС беше внесено писмо, конкретизиращо исканията за права на пряко участие в управлението и приемането им след публично обсъждане с референдум, подписано от 100-тина граждани на протеста и подкрепено от хиляди на предишни демонстрации и подписки.

Но първия ден НЕ ДАДОХА ВЪЗМОЖНОСТ да поставим всички искания на площада, каквото беше намерението на организаторите – разбиха микрофоните, а медиите  (bta@bta.bg, news@tvevropa.bg, bnr@nationalradio.bg, news@bnt.bg, vie@bnt.bg,news@btv.bg, tazisutrin@btv.bg, news@retv.bg, bulgaria@retv.bg, zdravei_bulgaria@ntv.bg, tv7@tv7.bg, bbt@bbt.tv, Дарик … ) премълчават политическите искания, въпреки че точно те са позитивни и споделяни от всички групи на протеста. Не искат да се чуе какво искат гражданите и отново се опитват да подменят исканията им с удобни за ТЯХ. Подписката ще продължи, докато ни чуят. А на площада трябва да има повече разговор и по-малко музика – до сватбата е далеко.

Ако сте партийно обвързани, съжаляваме. Не сме против партиите, но нека те да дойдат после – след като граждани получим инструменти за реален контрол върху държава, партии и политици.

Поздрави,

Иван Христов,

Advertisements

3 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Вижте тази статия:
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Спонтанна_демокрация
    За мен това е начина да се активизира гражданското общество. Във Facebook например тече много оживена дискусия. Конкретните резултати имат нужда от дискусия и консолидиране, но според мен вече витаят сред мненията.

  2. Благодаря,@mapto, ще видя статията. Аз мисля, че макар и съвсем сурово още, гражданското общество започва да се формира – по какъв начин ще видим… И макар, че не съм особена привърженичка на спонтанните прояви, подкрепям всяка цивилизована форма на израз на недоволство и несъгласие с потъпкването на граждански права от овластени личности.

  3. Да, @mapto, и аз така мисля – това е начинът, както е описано в wikipedia; и аз затова съм тук… 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: