Популистко заглавие

3 февруари 2009 в 6:54 | Публикувано в Алармирам, Констатирам, Реагирам, Споделям, дясна политика, популизъм | 9 Коментари
Етикети: ,

Абонирана съм за публикациите в блога на Мартин Димитров и се изумих от популисткото заглавие на новата статия „SDS iska namaljavane cenata na toka s 12%: http://www.martindimitrov.com/?p=448„, съобщението за която пристигна в електронната ми пощенска кутия. Прочетох статията. Не намерих отговор на въпроса как една дясна партия се отнася към държавното РЕГУЛИРАНЕ на цените. Освен „борчески“ ентусиазъм за „отстояване интересите на обществото“ нищо друго не открих в статията.

Друг отговор очаквам от една партия, която се зове дясна, но при положение, че тръгва със заглавие, в което присъства думичката „ИСКА“-ме, какво ли би могло да се очаква? От кого го иска това нещо СДС? А ако случайно срещне подкрепата на „обществото“ и вземе властта как ще реши проблема? Ще се разпореди на ДКЕВР да не вдига цените или да ги намали? Като минимум това ми изглежда просто наивно, а иначе – вид късогледство.

PS: и аз не съм съгласна да плащам високи цени, за да се гушат овластените на мой гръб, но искам да знам каква е ДЯСНАТА политика за разрешение на проблема.

Advertisements

9 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Осмелявам се леко да Ви възразя. Дясно управление не означава липса на регулация. Особено, когато една услуга е монополна.
  Обикновено, монополите съставят общи условия, които се утвърждават от съответния регулиращ орган. В тези общи условия се описват основно взаимоотношенията с кливнтите, както и начините на ценообразуване.
  Дори и частна, дадена монополна организация не може да определя нови цени, без одобрението на регулатора.
  Сама разбирате, че при монополно положение, няма как „невидимата ръка“ (по Адам Смит) да въведе естествен пазарен порядък.

 2. Аз не разбирам много, но очаквам лидерите да разбират повече. Аз съм гражданинът и искам отговори, решения, а не водачи, които да следвам сляпо, искам да се ориентирам какво ми предлагат, за да имам избор, а не като малоумна да чакам някой да ме предвожда в някаква борба срещу ‘злите сили’; искам умни, знаещи и можещи политици, а не революционери…

 3. @Алеко, гражданите искат, а партиите дават… отговорите 🙂 и в зависимост от тях (гражданите) правят своя избор. Това е моето мнение.

 4. Грешно сте ме разбрали. Не съм агитатор на СДС, нито приятел на Мартин. Чрез Ваш коментар при „Блогуващият с птици“ влязох от любопитство в блога Ви. И се зачетох в този Ви коментар. Завършвате го с „…но искам да знам каква е ДЯСНАТА политика за разрешение на проблема.“
  Ами това е единствено възможната дясна политика при монопол – регулация, чрез ценови формули.
  И това не е „партиен отговор“, както сте си помислили. Гражданин попитал – гражданин отговорил.

 5. @Алеко, фактът, че съм абонирана за статиите в блога на новия лидер на СДС, означава, че се надявам да чуя, да науча нещо ново, да намеря отговор – например, как точно възнамерява дясната партия да осъществява регулирането на монополните структури. Факт е, че такъв тип услуги са монополни, но е факт също така, че в скандинавските държави например, са намерили решения, които са приемливи за техните (интелигентни) граждани. Имам чувството, че у нас политическата класа (от целия политически спектър) приема априори населението за простолюдие…
  Търся ясен, популярен (но не популистичен) отговор на въпроса как дясната политика ще гарантира ефективен контрол върху ограбването (рекетирането) на населението, т. е. „ако имахме властта, ние бихме създали следния инструмент за прозрачно ценообразуване: (и се описва)“, а не просто „ние сме против“ (защото всички сме против, а системата си работи… необезпокоявана от нищо и никого, като многоглава ламя!)

 6. Инструмент за прозрачно ценообразуване съществува:
  http://www.dker.bg/laws/ordinance_electro.pdf
  Просто, трябва да се изпълнява Наредбата за регулиране на цените.
  Колкото и да се прави на независим регулатора, той е зависим от изпълнителната власт. Която трябва да го накара да си изпълнява собствените нормативни документи, които публично си ги е закачил на сайта.
  Когато правителство и регулатор не спазват законите, някой трябва да ИСКА да ги спазват. Бих предпочел, ако това ИСКАНЕ е на граждани. В случая е на депутат. Дали подбудите са искрени или „популистки“, както Вие сте ги квалифицирали – не знам. Основното е, че ИСКАНЕТО е законосъобразно.

 7. 🙂 е, да, предавам се! – за този конкретен случай това безусловно е така, съгласна съм; но не се отказвам от предишните си твърдения (опитвам се да бъда взискателна, особено към онези, които изглеждат по-перспективни); причината така да квалифицирам това заглавие (само заглавието, забележете!) се състои в това, че ми прозвуча твърде предизборно, което предизвика моята реакция-констатация…

 8. Бъдете здрава. Намесих се не, за да Ви „надвивам“ и да се „предавате“.
  А заради истината.

 9. thanks, @Алеко 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: