Трети март (2)

3 март 2009 в 10:35 | Публикувано в Разни | Вашият коментар

Явно не владея добре умението да реагирам „правилно“ при четене и писане в блогове, форуми и пр., защото за пореден път ми се случва да се сблъскам с проблем при опит да оставя коментар след статия. В SVEJO.NET намерих публикация „Ерзац ни е държавата, ерзац са ни и празниците!“ , а коментарът ми към нея е следният:

Само с надежди „празник на хубавото настояще“ няма как да се състои!
Тъжна, срамна или велика Историята не може да се зачеркне, а трябва да се познава, но всяко познание изисква усилия!
Човешкият живот наистина е ценност и не бива „да се продава на пазарен принцип“, но е въпрос на осъзнаване… само като си помисли човек за жертвите по пътищата на България в настоящия момент – „голяма ценност“, няма що! Голяма глупост, най най най-меко казано!

Историческите дати, може би, напомнят за осмислянето им.

Не мога да нарека (манипулирани) глупаци, хората, които са загинали, жертвайки се за каузата на руския цар.

Според мене те са герои, които заслужават почит и възхищение (както и „малцината“ взели участие в Априлското въстание), защото тяхната саможертва не е за имперските интереси на Русия, а за Освобождението на България, все пак.
Личностите от нашата официална история като Левски, Ботев, Каравелов, Раковски, Паисий и „хилядите знайни и незнайни герои“ (не е клише това, в него има повече смисъл отколкото един обилен обяд или вечеря в изискан ресторант) не са някакви жалки същества, умрели за бита кауза…

Като споменатата публикация има още доста други подобни, чиято идея, изглежда е да омаловажи значението на днешния празник, който е такъв сравнително от скоро (от 1990 година). Ако хората, които пишат с отрицателен патос за Освобождението на България, не са платени ДС-та или фанатизирани поклонници на омразата и всякакъв вид отрицание и дистанциране от националното ни достойнство, то те просто не осъзнават факта, че наливат вода в мелницата (воденицата) на онези, чиято цел е да ни разединяват и противопоставят един на друг.

Сякаш сме на пазар, където стоката „мразя себе си (защото съм българин)“ има много по-висока цена от стоката „имам достойнство (защото съм българин)“!

––––

4.3.2009:  Добавям интересен link: http://komitata.blogspot.com/2006/03/blog-post.html

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: