Момичето, което се опря на министър Гагаузов

2 април 2009 в 0:29 | Публикувано в Възхищавам се, Подкрепям, Реагирам, Споделям | 23 Коментари

„1 април – професионален празник на българските политици“ – така започна Шоуто на Слави на 1.4.2009, но не само с това определение предаването беше наистина много интересно. Гост на Шоуто снощи беше Валерия Петрова, уволнената служителка от Министерството на регионалното развитие, която се осмели да направи забележка на министър Гагаузов (за тютюнопушенето).

Но не за тютюнопушенето става дума, както самата тя казва, а за нарушаването на заповедта, подписана от самия министър.

Тя беше и в предаването „Здравей България“, и също така разказа историята за скандалното си уволнение, но ми се стори, че там я сподиряха съжалителни погледи (задето си е загубила службата/респ. заплатата), макар че тя съвсем ясно заяви, че изобщо не съжалява за тази работа (в такава нездравословна, но не поради цигарения дим, среда).

В Шоуто на Слави, обаче, й се възхитиха. Такава смелост – от едно толкова хубаво и лъчезарно младо момиче – с принципи и достойнство! Никоя партия или лидер няма да допринесе за истинска промяна в България, а именно хора, като нея (идващи от други европейски държави, в случая от Норвегия) – беше един от изводите на сценаристите.

Аз също й се възхитих. Зарадвах се да чуя как е постъпила точно според писаните правила (които никой не желае да спазва!), опровергавайки по този начин фалша на цяла една институция (респ. на държавата) – смело и честно, без страх да изрече истината, вместо да си трае (както мнозина). Не може да се разкаже по-добре, отколкото да се види Шоуто (на запис): http://www.btv.bg/broadcasts/broadcast_info.pcgi?cont_id=218 (от 1.4.2009), както и предаването „Здравей България“ от 31.3.2009 (напр. http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=803&bm=2 при абонамент 2.40 лв, плащане с sms за един месец).

P.S.: от Шоуто и разказа на уволнената служителка става ясно (за онези, които имат спомени), че за 20 години нищичко не се е променило – соцнавиците в това министерство са точно такива, каквито бяха някога (през социализма) навсякъде – по предприятия и учреждения (напр. по БНТ напоследък често показват „безинтересни“ филми, разказващи за тези соцнавици – „Кит“, „Маневри на петия етаж“, „Адио Рио“, „Двойникът“ и др.)… всъщност, и аз напуснах дългогодишната си работа (съвсем доброволно, не чаках да ме уволнят или съкратят – няколко години преди да фалира предприятието) точно, защото не се спазваха правилата, включително и от онези, които ги спускаха…

Advertisements

23 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Zdraveite,
    obiknowenno izpolzwam nickname, no w tozi sluchai shte izpolzwam imeto si… zashtoto mislq 4e vsi4ki trqbwa s imenata si, personalno i nai otgovorno da zastanem zad tova momi4e!!! Postypkata i e powe4e ot pohvalna!

  2. Аз също горещо я подкрепям и се гордея че все пак имаме и такива млади хора!
    Но смятам че и самият Гагаузов или Премиера в ролята на негов началник трябва да дадат отговор на обществото.
    Или ще продължаваме по стария начин послушниците ще виреят, а тези които искат да има ред и правила и те да се спазват ще бъдат изкоренявани..

  3. Това си е гаф на министъра. За такъв гаф – трябва да се подава оставка.
    Ако не – трябва премиера да му поиска оставката.
    Ако не – народа трябва да поиска оставката на премиера (правителството).
    Ако и това не се случи – не сме народ, а мърша, както е казал поета.

  4. Възхищавам се на това младо момиче Валерия Петрова. Крайно време е министър Гагаузов да си подаде оставката като един от най-скандалните министри на това правителство.

  5. А като виждаме всеки ден как не се спазват и законите…
    Положението става „смешно“

  6. Напълно я разбирам и подкрепям. Аз работя в друго министерство вече 10-ти месец като съм назначена по същия начин – издържах успешно централизираният конкурс за младши експерти в държавната администрация. След като приключи изпитателният ми срок, даже на 5тия месец, моят пряк началник подготви документите за да ми бъде променен договора като безсрочен без изобщо някой да ме попита дали аз искам да остана.
    Положението навсякъде е едно и също – лелките си пушат и пият кафета на всеки кръгъл час, а точно такива като мен и това момиче, току що завършили и с английски, са робите, които се скъсват да превеждат! Само за това ни ползват, за нищо друго! Щатът е максимално раздут, за да може да се пушат цигари и пият кафета до безкрайност или поне докато дойде времето за пенсия!
    Да са му честити на уважаемият данъкоплатец високо ерудираните държавни служители!

  7. @Георги Георгиев, точно така – с името, честта и достойнството си! Не просто похвална постъпка, а повече от достойна – тя каза истината публично: „царят е гол!“ като в приказката на Андерсен!

  8. @Л. Тренева, и аз се гордея с достойната постъпка на Валерия Петрова, а Гагаузов или Премиера няма да си нарушат рахатеца – в това съм сигурна, но ние никога повече не трябва да допускаме такива до властта, за да се разпадне най-после това статукво!

  9. Не сме мърша, @Ицо, Валерия ни го показа! Ония си правят каквото си поискат, а не каквото трябва, защото са сигурни, че сме мърша, щом си траем… не е крайно време да го опровергаем?…

  10. Аз също съм невероятно възмутен от всичко това, което чух и видях. Браво на това момиче! Дано има повече такива хора, защото само по такъв начин ще се измъкнем от този „абсурдистан“. За съжаление обаче тази новина не предизвика някакъв особен обществен отзвук за сега, почти няма писано във форуми и по електронни издания.

    Виж ако темата беше за мис българия, vip brother или нещо такова до сега да има милиони коментари и интерес. За това ще продължаваме да си живеем в тази кочина дълги години …

  11. @Jeni, скандално е поведението на цялата политическа класа с нейния соцманталитет – време е да се огледаме за нови лица в политиката, предстоят избори!

  12. Такива като нея трябва да има повече. Само това е шанс за промяна. На пръв поглед това за тютюнопушенето може да изглежда дребнаво, но по този начин трябва да се постъпва при потъпкването на каквито и да е правила.

  13. Само образовани СВОБОДНИ по дух млади хора с достойнство могат да променят България. Не се страхувайте – нямя накъде по-зле да става – кажете си каквото мислите на тези, за които се отнася.
    Когато шефът ни е нищожество, се караме на жена си, тя наказва детето и после обвиняваме абстрактно „обществото“ за съдбата си /и агресивността на младите/.
    Проблемите трябва да се изговарят там, където могат и трябва да се решават.
    Браво на Валерия и на нейните родители!

  14. @todorppavlov, неспазването на законите се счита за голям тарикатлък и „конкурентно“ предимство в бившата ни соцдържава и се радва на… „консенсус“ – ако се огледаш наоколо си, ще го забележиш: всевъзможни простаци (от мъжки и женски пол) те избутват отвсякъде, където могат, ако си почтен човек, но без власт…

  15. Не се съмнявам, @Мария! Знам го и без да съм била в каквито и да е министерства! Така беше някога, така е и сега. Това е истинско безумие, най-нежно казано! Оптимизъм ми вдъхваш ти самата, както и Валерия, както и всички тук, които са коментирали.

  16. @Димитър, @Jaguar, @Анонимен (въпреки анонимността ти!), мисля, че сме много хората, които подкрепяме позицията на Валерия Петрова – нима ще оставим да надделеят хитреците и тарикатите, а не свестните хора? Всеки има своя шанс да избере: да се противопостави на „злото“ или да си трае…

  17. Няма да оставим разбира се… Но мисълта ми беше друга, че една или пет птички пролет не правят. Та в този ред мисли ми беше любопитно какъв интерес ще има от хората за този абсурдизъм. Защото без особен интерес от страна на народа и с такива единични случаи като Валерия Петрова и малцина едва ли ще имаме особен или въобще някакъв прогрес?

  18. Така е, @Димитър, пет птички пролет не правят, но добре, че имаше една птичка да изпее, че „царят е гол“, защото сезоните се сменят според природните закони, а не според желанията на този или онзи „важен управленчески“ кадър – нима още дълго ще живеем в лъжа и ще казваме на „черното“ – бяло…

  19. Поздравления за смелата постъпка!
    Този министър следва да даде обяснение за действията си, а и за други действия, за които никой не го проверява обаче..
    Законът е закон и трябва дасе спазва. А когато нарушителят е този който е разписал закона… не знам какво да кажем освен . . . СРАМ СРАМ СРАМ!!
    Бих посъветвал това момиче да заведе иск срещу министъра за неправомерно уволнение.
    Надявам се този случай да не се разсъхне, защото промяната идва винаги отдолу, от будни хора като ‘момичето от Осло’ 🙂

  20. @sashito, това не е някакъв изолиран случай, това е симптом! В Шоуто на Слави снощи показаха, как сценаристите се свързаха със здравното министерство (по повод заповедта да не се пуши)…
    „Законът е закон и трябва да се спазва“, ама никой не иска да се спазва – консенсус! Те законите са за пред хората (ЕС и останалия свят), иначе не е важно какъв е законът, а важното е какво искат хората, които имат власт (политическа, икономическа)… и всички сме съгласни?! аз не съм!

  21. Ммм, бих могла да критикувам момичето, че не се е постарала да нащрака разни снимки като доказателство към думите си.
    Както и да бе поискала писмено уверние от началниците си, че са доволни от работата й, преди да ходи да си приказва с Гагаузов. Не че щеше да има голяма разлика, но щеше да е още по-показателно.

    🙂
    Все пак, смятам, че донякъде се получава като с Валерия и Музикалния Идол. Отново на зрителя се поднася само част от информацията.

  22. @Eneya, човек трябва да приема критично събитията и фактите от заобикалящата среда и личностите, които ги „населяват“, особено на горестоящите персони, защото сравнително рядко измежду тях се подвизават хора с действителни качества (а не само с голи, кухи титли и постове, както и тлъсти заплати от държавната хазна). Не мисля, че Валерия е някаква пионка в нечия PR-кампания. Аз я гледах и в двете TV-предавания – чест й прави поведението. Лесно е за всеки недоброжелател да се справи с нея, така както министърът я е уволнил (тя е никоя, ничия, съвсем обикновена! – всеки може да я смачка, но значително по-трудно, когато изявата й е публична). Както се вижда от коментара на Мария по-горе, тя потвърждава подобна ситуация и в друго министерство, и е съвсем наясно какви търтеи са наоколо. Бива ли млади и образовани хора да понасят подобно робство, а данъкоплатецът „щедро“ да осигурява рахатеца на такива пиявици?!
    🙂 А Музикалният идол мен не ме вълнува особено. Все пак не информационните средства (медиите) вземат важните решения в държавата. „Хляб и зрелища“, може и само зрелища…

  23. здравейте,

    Моля всички подкрепящи Валерия да се присъединят към Facebook групата Искам Валерия Петрова за министър на МРРБ


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.

%d bloggers like this: